Wedstrijdzwemmen

Jaarlijks worden er duizenden zwemwedstrijden georganiseerd door verenigingen aangesloten bij de KNZB. Hieronder vindt u een opsomming van de meest voorkomende wedstrijden.

Onderlinge wedstrijd
Alleen leden van uw eigen vereniging kunnen hier deelnemen (bijv. de clubkampioenschappen). Zo’n wedstrijd is eenvoudig te organiseren en u kunt veel formaliteiten weglaten. Deze wedstrijden hoeft u ook niet in de webkalender aan te melden en de gezwommen tijden zullen niet in ranglijsten worden vastgelegd en zijn derhalve niet geldend als inschrijftijd voor andere wedstrijden.

Wedstrijd met puntentelling of meerkamp
Nodig een aantal clubs uit om te zien wie het sterkste team op de been kan brengen. Nodig ook eens clubs uit waar u normaal niet zo vaak tegen zwemt.

Limiet wedstrijd
Een wedstrijd die er vooral voor dient om de persoonlijke records aan te scherpen, de nieuwe race indeling uit te proberen of om een limiet voor de Provinciale/Regio of Nederlandse Kampioenschappen te halen.

SwimKickwedstrijd
De eerste kennismaking met het wedstrijdzwemmen voor de jongste zwemmers, de minioren. Deze wedstrijden zijn laagdrempelig en moeten een feest zijn. De wedstrijden worden georganiseerd door Regio en/of verenigingen.

Miniorenwedstrijd
Een leuke wedstrijd voor de jongste zwemmertjes, de minioren. Meestal in samenwerking met de Regio georganiseerd.

KNZB Lange Afstand Circuit wedstrijd
Speciaal voor de lange nummers en het nodige oefenen van de lange afstanden worden deze wedstrijden georganiseerd. Om de tijdrovende lange nummers makkelijker te kunnen organiseren zijn enkele aanpassingen toegestaan.

Niveauwedstrijd
Een slimme manier om zwemmers en zwemsters van ongeveer gelijke sterkte tegen elkaar uit te laten komen. Even wat extra werk maar wel zo leuk!

Masters wedstrijd
Wedstrijden voor zwemmers van 20 jaar en ouder. Veel gezelligheid voor trimmers en oud wedstrijdzwemmers.

Wedstrijden voor zwemmers met een handicap
Dit zijn wedstrijden specifiek voor zwemmers met een handicap. Vrijwel alle andere wedstrijden staan sinds enkele jaren volledig open voor zwemmers met een classificatie.

Open Water zwemwedstrijd
Oer Hollands, zwemwedstrijden in plassen, kanalen of in zee! Afstanden van 250 m. tot 25 km. of meer! In de zomer een heel circuit met meer dan 1000 deelnemers die door heel Nederland trekken

KNZB Challenger
Wedstrijden waarbij de Nationale Selectie een aantal wedstrijden in Nederland zwemt, bedoeld als test tussen de grote toernooien en kwalificatiewedstrijden.

Internationale wedstrijd
Beginnend bij een eenvoudige uitwisseling met een buitenlandse club, soms uitgroeiend tot een groot internationaal feest! De wedstrijd zelf is net als elke andere wedstrijd!

Provinciale of Regio-kampioenschappen
Tijdens de kampioenschappen worden per afstand en leeftijd de beste zwemmer van de Provincie of Regio bepaald. Voor deelname aan deze wedstrijden geldt een inschrijflimiet.

Nederlandse Kampioenschappen
Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen worden per afstand en leeftijd de beste zwemmer van Nederland bepaald. Voor deelname aan deze wedstrijden geldt een inschrijflimiet.

Nationale Zwemcompetitie wedstrijd
De Nationale Zwemcompetitie is de landelijke verenigingscompetitie zwemmen.

Klik hier voor meer informatie van de KNZB